Actie fase

Dankjewel voor je reactie! Goed om te horen dat je in de actie fase zit.

Als je een afvalpoging start ben je de ontkenning + erkenningsfase voorbij. Het is tijd voor actie! Je begint vol goede moed. Het gaat lekker, je omgeving geeft je complimenten en de eerste kilo’s vliegen eraf.

Dan volgt de fase dat het dagelijks leven om de hoek komt kijken en je het moet zien vol te houden. Je moet je gewenste eetkeuzes *consistent* weten in te passen in je dagelijkse leven, het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn, er zijn stressvolle momenten en je collega’s vinden het ongezellig dat je geen bitterbal neemt bij de borrel.

Veranderen kost tijd, aandacht en energie. Wij mensen houden in de basis allesbehalve van veranderingen. Daarbij vragen veel zaken in je leven jouw tijd en aandacht. Het draait erom hoeveel ruimte jij hebt in je hoofd om bezig te zijn met je leefstijl verandering. Op het moment dat die ruimte in je hoofd, je cognitieve capaciteit, klein is, is de kans op slagen van je afvalpoging ook kleiner. Dat betekent overigens niet dat je niet moet beginnen aan je afvalpoging. Het betekent dat je je verwachtingen naar beneden moet bijstellen en blij moet zijn met kleinere veranderingen.

We roepen altijd dat we “zo snel mogelijk” van die rot kilo’s af willen. Maar besef je dan ook dat hoe sneller je wilt afvallen, hoe meer ruimte je in je hoofd moet hebben om je oude eetgewoontes om te buigen naar slanker gedrag. Als je dat beseft snap je beter dat het stiekem best wel lekker is om “maar” 0.5 kg per week af te vallen door middel van piepkleine gedragsveranderingen.

Veranderen is een continu proces waarbij je van de ene naar de andere fase kunt groeien maar waarbij terugval op de loer ligt. Zie dit niet als falen maar als zinvol leermoment!

Hoe eerder je faalt, hoe meer je leert!

Wil jij meer leren over succesvol afvallen?

Bekijk hier welke volgende stap voor jou is

Groetjes Team MyFoodCoach