Onze favorieten tussendoortjes

Eén van de weinige voedingsmiddelen die je eigenlijk (bijna) onbeperkt kunt eten zonder er negatieve consequenties van te ervaren. Heel veel voedingsstoffen voor maar heel weinig calorieën. Denk aan vezels, vitamines en mineralen.

Ingewikkeld om mee te nemen? Tegenwoordig heb je hele handige kant en klare meeneem porties.

Snel kcal besparen:

Avocado: 188 kcal/ 100 gram -> Komkommer: 14 kcal/ 100 gram

Ideaal als tussendoortje om aan je 2 stuks per dag te komen: fruit. Alle soorten fruit zijn goed! Variatie is hierin het toverwoord om aan alle vitamines en mineralen te kunnen komen! Zo bevat sinaasappel veel vitamine C en een banaan veel kalium.

Snel kcal besparen met je fruit:

Gedroogde abrikozen: 274 kcal/ 100 gram -> Verse abrikoos: 60 kcal/ 100 gram

Noten leveren goede vetten en eiwitten en geven daardoor een verzadigd gevoel. Daarnaast leveren ze je lijf vitamine B, vitamine E & ijzer. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat noten beschermen tegen hart- en vaatziekten!

Noten zijn calorierijk dus weeg  vooraf een portie af en stop dit apart in een bakje. Leg de rest weer terug in de kast. Voor je het weet is anders de zak op.

 

Snel kcal besparen met je noten:

1 hand walnoten van 50 gram: 338 kcal -> 1 handje walnoten van 25 gram: 169 kcal

Zoals de naam doet verwachten bevatten ze veel eiwitten (bijna 7 gram per ei), vet (waarvan merendeel gezonde onverzadigde vetten) en ze zitten boordevol vitamines (vitamine A, B2, B12, foliumzuur, D, E) en mineralen (fosfor, seleen, jodium, kalium, natrium, calcium, magnesium, zink en ijzer).

Snel kcal besparen met je ei:

1 gebakken ei + kaas: 197 kcal -> 1 gekookt ei: 64 kcal

Een portie zuivel is een ideaal tussendoortje. Eiwitten, calcium & B-vitamines. In de schappen vind je talloze soorten zuivel met verschillende smaken. Kies bij voorkeur voor het product dat zoveel mogelijk eiwitten bevat en min mogelijk vetten. Op die manier krijg je weinig calorieen binnen maar hou je er wel een vol gevoel aan over.

Snel kcal besparen met je zuivelsnack:

1 bakje Danio Luchtige kwark (125 gr): 154 kcal/ 5,9 gr eiwit/ 5 gr vet -> 1 bakje protein (200 gr): 134 kcal/ 20 gr eiwit/ 0,6 gr vet (Let op portiegrootte verschil!)

Een koek is een hele makkelijke snack om mee te nemen voor onderweg. Helaas zijn er maar weinig koeken die zinvolle voedingsstoffen bevatten. Vaak zijn het eerder kcal bommetjes. Wij categoriseren koeken dan ook onder een “noodoplossing” en noemen het de “noodreep”. Zodat je naar iets kunt grijpen als je een hongerklop hebt. De eisen voor een gezonde noodreep zijn:

Energie <250 kcal
Eiwitten: minimaal 5 gram

Vezels: minimaal 2,5 gram

Snel kcal besparen met je koek:

1 roze koek: 236 kcal -> 1 nakd reep: 135 kcal