Als ik aan moeders vraag wat ze denken als ze naakt voor de spiegel staan krijg ik eerlijke en herkenbare antwoorden. Natuurlijk zijn we trots op wat ons lichaam heeft gepresteerd. Je hebt een heel mens gebouwd en ook nog eens op de wereld gezet, dat is serieus een epische prestatie. Ons gevoel zegt ons alleen iets heel anders als we zonder kleren naar onszelf kijken (als we al durven te kijken). Veel vrouwen herkennen hun eigen lichaam niet meer en verlangen naar het lichaam van voor hun zwangerschap(pen). Bij mij was dit ook het geval. Ik was mij zeer bewust van het extra gewicht, striae en andere zichtbare veranderingen. Ook baalde ik van het feit dat ik mijn zwangerschapskleding bleef dragen ipv mijn eigen maatje broeken van voor mijn zwangerschap.
Voor degene die mij nog niet kennen: Ik ben Bo van Rooij, trotse moeder van twee prachtige kinderen, waarvan mijn jongste, Noor, afgelopen mei is geboren. Het moederschap is een ongelooflijk mooie en bijzondere ervaring, maar het heeft ook zijn uitdagingen. Na de geboorte van mijn tweede kindje merkte ik dus dat ik niet meer blij naar mezelf keek en worstelde met de extra kilo’s die ik na de zwangerschap had behouden. Het was een uitdaging om liefdevol naar mezelf te kijken. Als diëtist en coach begreep ik echter dat het belangrijk was om op een duurzame en liefdevolle manier terug te komen op mijn streefgewicht, ondanks het slaaptekort en de drukte van het gezin. In deze blogpost wil ik graag mijn ervaringen en inzichten met jullie delen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het normaal is om na de bevalling extra kilo’s te hebben. Het is een natuurlijk proces waarbij je lichaam veranderingen ondergaat om een nieuw leven te dragen en voeden. Dus wees alsjeblieft niet te hard voor jezelf! Het belangrijkste is om geduldig en vriendelijk te zijn tegenover je lichaam tijdens deze reis naar je de ‘nieuwe ik’. Laten we even stilstaan bij iets belangrijks: de kracht van acceptatie en zelfliefde. We mogen onszelf toestaan om te accepteren dat de ‘oude ik’ niet meer terugkomt, omdat ons lichaam permanent is veranderd. En dat is prachtig! Het gaat niet om het nastreven van een bepaald ideaalbeeld, maar om het zorgen voor onszelf en ons lichaam, zodat we ons optimaal kunnen voelen. Dus je mag werken aan de beste versie van jouw ‘nieuw ik’.
Alle diëtisten bij MyFoodCoach spreken opvallend veel moeders die nooit echt de stap hebben durven nemen om aan deze ‘nieuwe ik’ te werken. Wat ze hebben gedaan in de tussentijd? Zich druk gemaakt om hun lijf, angst gevoeld voor verandering en ‘verscholen’ achter de drukte van hun gezin en werk. Dus ondanks dat ik je adviseer liefdevol voor jezelf te zijn betekent dit niet dat er geen actie en verandering nodig is om stap voor stap richting het lijf te gaan waar jij blij van wordt. Hoe dan ook, het is nooit te laat om de draad weer op te pakken en wat actie te ondernemen zodat je nog meer kan stralen.
Vermoeidheid
Als je, net als ik, te maken hebt met slaaptekort als gevolg van nachtelijke voedingen en het verzorgen van je pasgeboren baby, dan begrijp je hoe uitdagend het kan zijn om gezonde keuzes te maken. Uit verschillende onderzoeken lijkt een slechte slaapkwaliteit of een korte nacht samen te hangen met een verhoogde eetlust (meer kcal inname) en daardoor dus een verhoogd lichaamsgewicht. Maar maak je geen zorgen, er zijn nog steeds stappen die je kunt nemen om gezond te eten, zelfs als je vermoeid bent.
Hoe werkt afvallen dan?
Even een snel lesje afvallen van de diëtist. Door te eten en drinken krijgt ons lichaam energie (calorieën) binnen. Deze energie verbruikt het lichaam voor allerlei automatische processen zoals ademen en om op temperatuur te blijven, maar ook voor andere activiteiten zoals zitten, staan en lopen of daadwerkelijk sporten. Wanneer je energie-inname gelijk is aan je energieverbruik, is je energie in balans en zal je gewicht stabiel blijven. Als je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, dan kom je aan in gewicht. Het overschot aan energie slaat het lichaam namelijk op als vet. Wanneer je dus minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, ga je afvallen. Dit noem je ook wel een energietekort. Zie de hoeveelheid energie die jij binnen mag krijgen om af te vallen als een portemonnee met geld. Dagelijks heb je een bepaald bedrag dat je kan uitgeven: namelijk jouw kcal budget. Geef je meer uit dan dat? Dan kom je in het rood te staan en ga je aankomen. De weegschaal geeft gegarandeerd minder gewicht aan als jij je aan het kcal budget hebt gehouden. Als je niet afvalt dan is het waarschijnlijk dat je te veel kcal hebt binnengekregen.

In de praktijk
Hieronder heb ik een paar voorbeelden die mij de komende tijd gaan helpen om weer blijer te zijn met mijn lijf, terwijl mijn newborn nog steeds alle aandacht krijgt die ze nodig heeft.
Het is belangrijk om te begrijpen dat elk voorbeeld te maken heeft met gedragsverandering. Een kleine aanpassing die A. zorgt voor gewichtsverlies zonder honger of B. zorgt voor meer zelfliefde en begrip.
Prioriteiten stellen: Als moeder is het belangrijk om jezelf wat meer op de eerste plaats te zetten, zodat je voor anderen kunt zorgen. Heel cliché, dat weet ik. Maar dit betekent dat je tijd moet vinden om gezonde maaltijden te plannen en bereiden, zelfs als het betekent dat je wat andere taken moet laten liggen. Je kind kan best 10 min langer in een plasluier blijven liggen… Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen.
EET: Deze is echt voor mijzelf heel belangrijk. Mijn gezin lijkt soms net een bedrijf, terwijl ik al een bedrijf heb. Maar hierdoor is er altijd wel iets anders belangrijk dan naar mijzelf luisteren of eten. Sla dus geen maaltijden of die extra boterham over. Hierdoor ontstaat er gedurende de dag een tekort aan calorieën. En als je trek krijgt is het lastiger om jezelf de voeden ipv vullen… je bent geen prullenbak 😉
Gezonde snacks binnen handbereik: Zorg ervoor dat je altijd gezonde snacks bij de hand hebt, zoals een boterham, gesneden groenten, fruit, noten of yoghurt (minder kcal en wel verzadiging). Op deze manier kun je iets gezonds eten, zelfs als je weinig tijd hebt. Het vermijden van ongezonde snacks en zoete verleidingen (een hoop kcal zonder verzadiging) kan ook helpen bij het bereiken van je streefgewicht.
Gezonde maaltijden plannen: Neem de tijd om maaltijden voor te bereiden en te plannen. Dit kan je helpen om gevarieerde en voedzame maaltijden te hebben, zelfs als je weinig tijd hebt. Probeer een mix van eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten op te nemen om je energieniveau stabiel te houden.
Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en alleen te eten wanneer je honger hebt. Soms kan vermoeidheid ervoor zorgen dat we naar voedsel grijpen als een manier om energie te krijgen, zelfs als we geen echte honger hebben. Probeer bewust te zijn van je lichaamssignalen en eet alleen wanneer je lichaam het nodig heeft. Mij helpt het om een paar keer per dag bij mijzelf ‘in te checken’. Mijn smartwatch helpt mij hierbij en geeft mij één keer per uur de melding om samen 1 minuut diep adem te halen. Het zorgt voor meer rust, focus en meer verbondenheid met mijzelf. Ook mediteer ik elke avond, maar daarover later meer.
Wees liefdevol voor jezelf: Vergeet niet om liefdevol en geduldig voor jezelf te zijn tijdens dit proces. Het kan wat tijd kosten om je streefgewicht te bereiken, en dat is helemaal oké. Focus op gezond zijn en goed voor jezelf zorgen in plaats van te obsessief te zijn over het getal op de weegschaal.
Creëer een supportteam: Toen ik merkte dat ik meer tijd besteedde aan klagen over mijn lichaam dan eraan werken, wist ik dat het hoog tijd was om een ondersteunend team om me heen te verzamelen. Ik had mensen nodig die me zouden helpen me aan mijn eigen afspraken te houden. Direct heb ik mijn collega diëtist gevraagd om de coaching op zich te nemen. Zij is mijn liefdevolle schop onder mijn kont ;). En ook thuis speelt mijn man een belangrijke rol door mij op een positieve manier te ondersteunen. Hij moedigt me aan, zorgt voor gezonde maaltijden en helpt me om gemotiveerd te blijven, juist op de momenten dat ik niet voor mezelf zorg, zorgt hij voor mij.
Tot slot
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen tempo heeft als het gaat om gewichtsverlies na de bevalling. Het belangrijkste is dat je de reis naar je streefgewicht benadert met liefde, geduld en acceptatie van jezelf. Dus kap met jezelf te vergelijken met andere vrouwen. Laten we elkaar liefdevol supporten.
Als diëtist ben ik me bewust van de uitdagingen die gepaard gaan met het veranderen van je gedrag en de hunkering naar een strakker lijf.
Dus, ladies, laten we onszelf de liefde geven die we verdienen terwijl we werken aan het bereiken van een lijf waar we trots op zijn. Het is een reis die tijd, toewijding en zelfzorg vereist, maar ik weet zeker dat we het kunnen bereiken.
Laten we samen deze reis maken en elkaar ondersteunen op weg naar een gezonder en gelukkiger leven als mama. Maar vergeet jezelf als vrouw niet, want je mag er zijn! Wees trots op jezelf en herinner jezelf eraan dat je het waard bent om goed voor te zorgen.
Veel liefs,
Bo