VEEL GESTELDE VRAGEN

Let op!: Voordat je verder leest om te checken of je vraag er tussenstaat: lees goed het startdocument door wat je ontvangen hebt in de mail met je voorbeelddagmenu. Hierin worden al heel veel veelbesproken vragen behandeld zoals: inhoud coaching programma, voedingsschema, lichaamsmetingen, weegmomenten, voortgang, waar je vragen kunt stellen, financiële vragen en de slotformule voor jouw streefgewicht!

Vragen zoals: ‘hoe ga ik het om met etentjes, weekenden, wintersport en enz’ worden beantwoord in de hand-outs onder het kopje ‘Tools’.

Je hebt vanaf de start een mail van ons ontvangen met je voorbeelddagmenu. Check hiervoor je mailbox en anders je postvak ongewenst/ spambox. Daar moet hij inzitten! Noodzakelijk om dit erbij te pakken omdat hierop je kcal budget staat!

Dan vul je in wat je wel weet of je zoekt op google op hoeveel kcal gemiddeld het gerecht bevat. Tel er 100-200 kcal bij op en je zit veilig! Liever te ruim dan te krap invoeren dus!

Het is niet erg als je niet je volledige budget weet op te maken. Dat is ook niet het streven. Belangrijker is dat je er niet boven komt. Want dan val je niet af. Dat is dus de afgelopen periode in je leven gebeurd, omdat je nu meer weegt dan je wilt. Je moet daarentegen ook niet veel te weinig gaan eten want dan bouw je voedingstekorten en een hongerklop op. Dus streef zo goed mogelijk naar jouw kcal budget omdat je dan afvalt zonder voedingstekorten op te bouwen!

Daarnaast kan het ook zijn dat je je porties nog te klein inschat en invult in je eetdagboek en dus in de praktijk hoger uitkomt in je kcal inname. Hier kom je snel achter dankzij je wekelijkse weegmoment. Val je minder dan 0.5 kg/ week af= porties te klein ingeschat. Wees hier dus alert op voordat je gaat eten om het eten! Je lichaam geeft vaak goed aan of het genoeg is geweest voor de dag ?

Nee dit is nog niet erg. Fase 1= focus op je kcal budget. Pas als je dat onder controle hebt ga je je macronutriënten optimaliseren binnen jouw opgestelde adviezen zoals in je voorbeelddagmenu. Mocht je honger ervaren tijdens het afvallen dan alvast richten op je eiwit en vezelinname.

Als je buiten de deur eet weet je nooit hoeveel kcal je maaltijd exact bevat. In zo’n situatie:

  • Google je je maaltijd hoeveel kcal ervoor staat;
  • Tel je er 100-200 kcal bij op;
  • Check na je vrijdag weegschaal meting of je meer of minder dan 0.5 kg/ week bent afgevallen;
  • Ben je meer dan 0.5 kg afgevallen, dan schat je je kcal dichtheid van je maaltijd buiten de deur wat te ruim in;
  • En ben je minder dan 0.5 kg afgevallen, dan schat je je kcal dichtheid van je maaltijd buiten de deur te krap in.

Hormonale schommelingen kunnen invloed hebben op je metabolisme, maar bij de gemiddelde persoon is dit minimaal. Ongewenste kilo’s hebben een voornaamste oorzaak: een structureel overschot aan energie. Dus goed om voor jezelf na te gaan of je eet gewoontes misschien toch zijn veranderd in die tijd! 

Het calorie budget is toereikend voor jouw leeftijd, lengte, huidige gewicht en geslacht. Hiermee val je 0.5 kg/ week af. In de eerste weken zal dit wat meer zijn omdat je dan ook vocht gaat verliezen. Hoe weet je nu of je te weinig kcal binnenkrijgt met dit budget? Als je na week 4 nog steeds meer dan een halve kilo per week afvalt. Dan weet je dat jouw verbruik meer kcal vraagt.

Ga dus eerst aan de slag met dit budget, de juiste timing van je maaltijden en slimme productkeuzes. Dan zul je merken dat je meer dan genoeg hebt aan dit budget. En daarnaast moeten we nog gaan werken aan je productkennis zodat je zelf gaat inzien en ervaren dat je met slimmere producten heel veel kcal links kunt laten liggen. Zo kun je bv volle romige kwark vervangen door hangop. Scheelt zo 200-300 kcal per bakje. Dat is nog eens leuk genieten toch!

Als je niet meer dan 3 dagen in de week een uur lang achter elkaar intensief sport, dan is het niet aan te raden meer calorieën te eten. Het verbruik met sporten ligt namelijk aanzienlijk lager dan dat het gemiddelde sportapparaat aangeeft… Helaas maar waar! Wil je succesvol afvallen? Focus dan op je eetgewoontes!

Haal je die 3 uur per week wel, dan rekenen we +200 kcal op deze dagen. Heb je trek tijdens het sporten? Eet dan meer koolhydraten vooraf. Heb je honger na het sporten? Eet dan meer eiwitten!

Hoe weet je nu of je te weinig kcal binnenkrijgt met dit budget? Als je na week 4 nog steeds meer dan een halve kilo per week afvalt. Dan weet je dat jouw verbruik meer kcal vraagt. Ga dus eerst aan de slag met dit budget, de juiste timing van je maaltijden en slimme productkeuzes.

In principe kan je niet aankomen door te weinig te eten; denk bijvoorbeeld aan anorexia patiënten. Het is ook niet zo dat je door langdurig te weinig te eten in een “spaarstand” beland waarbij je lichaam het eten meer als vet opslaat (ook al hoor je dit vaak in het wereldje van diëten). Wat wel vaak voorkomt is dat afvallers de meeste dagen weinig eten met als doel hun gewicht onder controle krijgen, maar hierdoor regelmatige uitschieters hebben waarin ze alle controle verliezen en honderden of zelfs duizenden extra kcal binnen krijgen wat ervoor zorgt dat je niet afvalt. Herken je jezelf een beetje in wat ik vertel?