Verklein je porties, vergroot je afvalsucces!

7 tips voor kleinere porties

Zodra je bezig bent met afvallen denk je al snel in termen als ‘gezondere keuzes maken’.  Maar ook bij de gezondere producten kunnen de calorieën behoorlijk hoog oplopen zodra je geen rekening houdt met de portiegrootte ervan. Als je wilt afvallen is het juist zinvol te checken hoeveel je eet en drinkt. Meten = Weten, dus pak je digitale keukenweegschaal maar uit de kast. We geven je inzicht in de kcal dichtheid van verschillende portiegroottes en geven tips hoe je jouw porties het beste onder controle kunt houden.

 

Verschillende portiegroottes:

Pindakaas: 30 gram = 198 kcal                 15 gram = 99 kcal (15 gram is vrij weinig op je broodje…)

 

Amandelen: 30 gram = 188 kcal               15 gram = 94 kcal (echt check dit zelf hoe snel het gaat met noten!)

 

Avocado: 1 hele = 358 kcal                         1 halve = 179 kcal (pittig veel kcal he..)

 

Zilvervliesrijst: 100 gram = 357 kcal        80 gram = 286 kcal (Opschep lepeltje minder?)

 

Rundergehakt: 150 gram = 338 kcal        100 gram = 225 kcal (Tip: ga voor extra mager gehakt)

 

Melkchocolade: 1 reep = 540 kcal             2 blokjes (4 gram per stuk) = 43kcal (minder verleidelijk nu om die hele reep op te snoepen!)

 

Muesli: 100 gram = 357 kcal                    60 gram = 214 kcal (Zelfde als bij de noten, check dit echt bij jezelf!)

 

Witte wijn: 3 glazen = 420 kcal                1 glas = 140 kcal (heerlijk die borrel maar denk ook aan de kcal)

 

Bier: 1 flesje (330 ml) = 149 kcal              1 klein glas (200 ml) = 90 kcal(idem dito)

 

Dan nu 7 tips om maat te kunnen houden

 

Tip 1: Weeg zoveel mogelijk producten af

Ga de producten die je kunt afwegen, zoals bijvoorbeeld rijst, pasta, noten en muesli afwegen. Dit scheelt vaak erg veel in kcal en voorkomt daarnaast ook dat je soms eten moet weggooien. Ook geeft het veel meer inzicht in wat je aan kcal binnen krijgt met die producten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je voor ieder klein wissewasje je weegschaal tevoorschijn moet halen. Maar als je blijft gokken dan gok je 9 van de 10 keer verkeerd. Doodzonde als je wilt afvallen!

 

Tip 2: Gebruik maatbekers en eetlepels

Even een “scheutje” olijfolie in de pan levert ongemerkt al 100kcal of meer op! Gebruik daarom een eetlepel, om zeker te weten dat je niet boven de 90 kcal voor olijfolie uitkomt, want dat is zonde natuurlijk. Zo kun je ook een ‘eetmaatje’ van het voedingscentrum bestellen om zo in een handomdraai je portiegroottes standaard te houden met pasta, rijst en spaghetti.

 

Tip 3: Eet van kleinere borden en drink uit kleinere glazen

Als je je maaltijden op een kleiner bord opschept past er uiteraard minder op. Maar wist je dat hiermee ook een fantastisch psychologisch spel kunt spelen? Je bord ligt vol dus denken je hersenen dat je daarom ‘genoeg’ hebt gegeten. Hetzelfde werkt voor drankjes: drink uit kleine of smalle glazen.

 

Tip 4: Eet kleinere hapjes

Als je je brood in kleinere stukjes snijdt zal je sneller verzadigd zijn dan wanneer je je brood dubbel zou vouwen. Hoe langer je de tijd neemt voor je maaltijden hoe eerder je het gevoel krijgt dat je genoeg op hebt.  Daarnaast kan het eten met mes en vork ook helpen om rustiger te eten.

 

Tip 5: Drink 2 glazen water voor de maaltijd

Dit is zo’n win-win situatie: meer drinken an sich is top voor je lichaam. Maar wist je dat 2 glazen water voor je maaltijd je een aanzienlijk voller gevoel geven waardoor je eerder zult stoppen met eten?

 

Tip 6: Geen eten in het zicht

Wanneer er eten in het zicht ligt is het verleidelijk om er een hapje van te nemen. Die snoep pot op kantoor, de pan met warm eten of de koektrommel op de salontafel. Don’t do it! Berg het eten op, zet het in je keukenkastjes en laat de pan met eten op het fornuis staan zodat je niet in de verleiding komt om meer te nemen dan je nodig hebt.

 

Tip 7: Maak het volume van je maaltijden groter met groente

Groente bevat over het algemeen weinig kcal en is een voedingsrijke aanvulling voor je maaltijd. Neem daarom eens wat minder vlees of pasta/rijst en vervang dit door groente. Hierdoor krijg je meer vitamines, mineralen en vezels binnen en tegelijkertijd minder kcal, win-win situatie dus! Wat dacht je van bloemkoolrijst of courgette spaghetti. Zo eet je je favo maaltijden voor honderden calorieën minder!

Zodra je doorkrijgt welke valkuilen er nog meer zijn van afvallen en hoe jij dit structureel anders kunt doen, ga jij dit succes op de weegschaal ervaren.

 

Zodra je bezig bent met afvallen denk je al snel in termen als ‘gezondere keuzes maken’.  Maar ook bij de gezondere producten kunnen de calorieën behoorlijk hoog oplopen zodra je geen rekening houdt met de portiegrootte ervan. Als je wilt afvallen is het juist zinvol te checken hoeveel je eet en drinkt. Meten = Weten, dus pak je digitale keukenweegschaal maar uit de kast. We geven je inzicht in de kcal dichtheid van verschillende portiegroottes en geven tips hoe je jouw porties het beste onder controle kunt houden.

 

Verschillende portiegroottes:

Pindakaas: 30 gram = 198 kcal                 15 gram = 99 kcal (15 gram is vrij weinig op je broodje…)

 

Amandelen: 30 gram = 188 kcal               15 gram = 94 kcal (echt check dit zelf hoe snel het gaat met noten!)

 

Avocado: 1 hele = 358 kcal                         1 halve = 179 kcal (pittig veel kcal he..)

 

Zilvervliesrijst: 100 gram = 357 kcal        80 gram = 286 kcal (Opschep lepeltje minder?)

 

Rundergehakt: 150 gram = 338 kcal        100 gram = 225 kcal (Tip: ga voor extra mager gehakt)

 

Melkchocolade: 1 reep = 540 kcal             2 blokjes (4 gram per stuk) = 43kcal (minder verleidelijk nu om die hele reep op te snoepen!)

 

Muesli: 100 gram = 357 kcal                    60 gram = 214 kcal (Zelfde als bij de noten, check dit echt bij jezelf!)

 

Witte wijn: 3 glazen = 420 kcal                1 glas = 140 kcal (heerlijk die borrel maar denk ook aan de kcal)

 

Bier: 1 flesje (330 ml) = 149 kcal              1 klein glas (200 ml) = 90 kcal(idem dito)

 

Dan nu 7 tips om maat te kunnen houden

 

Tip 1: Weeg zoveel mogelijk producten af

Ga de producten die je kunt afwegen, zoals bijvoorbeeld rijst, pasta, noten en muesli afwegen. Dit scheelt vaak erg veel in kcal en voorkomt daarnaast ook dat je soms eten moet weggooien. Ook geeft het veel meer inzicht in wat je aan kcal binnen krijgt met die producten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je voor ieder klein wissewasje je weegschaal tevoorschijn moet halen. Maar als je blijft gokken dan gok je 9 van de 10 keer verkeerd. Doodzonde als je wilt afvallen!

 

Tip 2: Gebruik maatbekers en eetlepels

Even een “scheutje” olijfolie in de pan levert ongemerkt al 100kcal of meer op! Gebruik daarom een eetlepel, om zeker te weten dat je niet boven de 90 kcal voor olijfolie uitkomt, want dat is zonde natuurlijk. Zo kun je ook een ‘eetmaatje’ van het voedingscentrum bestellen om zo in een handomdraai je portiegroottes standaard te houden met pasta, rijst en spaghetti.

 

Tip 3: Eet van kleinere borden en drink uit kleinere glazen

Als je je maaltijden op een kleiner bord opschept past er uiteraard minder op. Maar wist je dat hiermee ook een fantastisch psychologisch spel kunt spelen? Je bord ligt vol dus denken je hersenen dat je daarom ‘genoeg’ hebt gegeten. Hetzelfde werkt voor drankjes: drink uit kleine of smalle glazen.

 

Tip 4: Eet kleinere hapjes

Als je je brood in kleinere stukjes snijdt zal je sneller verzadigd zijn dan wanneer je je brood dubbel zou vouwen. Hoe langer je de tijd neemt voor je maaltijden hoe eerder je het gevoel krijgt dat je genoeg op hebt.  Daarnaast kan het eten met mes en vork ook helpen om rustiger te eten.

 

Tip 5: Drink 2 glazen water voor de maaltijd

Dit is zo’n win-win situatie: meer drinken an sich is top voor je lichaam. Maar wist je dat 2 glazen water voor je maaltijd je een aanzienlijk voller gevoel geven waardoor je eerder zult stoppen met eten?

 

Tip 6: Geen eten in het zicht

Wanneer er eten in het zicht ligt is het verleidelijk om er een hapje van te nemen. Die snoep pot op kantoor, de pan met warm eten of de koektrommel op de salontafel. Don’t do it! Berg het eten op, zet het in je keukenkastjes en laat de pan met eten op het fornuis staan zodat je niet in de verleiding komt om meer te nemen dan je nodig hebt.

 

Tip 7: Maak het volume van je maaltijden groter met groente

Groente bevat over het algemeen weinig kcal en is een voedingsrijke aanvulling voor je maaltijd. Neem daarom eens wat minder vlees of pasta/rijst en vervang dit door groente. Hierdoor krijg je meer vitamines, mineralen en vezels binnen en tegelijkertijd minder kcal, win-win situatie dus! Wat dacht je van bloemkoolrijst of courgette spaghetti. Zo eet je je favo maaltijden voor honderden calorieën minder!

Zodra je doorkrijgt welke valkuilen er nog meer zijn van afvallen en hoe jij dit structureel anders kunt doen, ga jij dit succes op de weegschaal ervaren.

 

Wil je de eerste stap zetten naar een fitter en energieker leven?